T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METALURJİ TEKNOLOJİSİ ALANI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

METALURJİ TEKNOLOJİSİ

Endüstrinin temeli olan Dökümcülük "Maden ve Alaşımları ergitip, kalıplara dökerek istenen şekli vermektir" diye tanımlanır. Dökümcülük ülkemizin ve dünya ülkelerinin ağır sanayi kolunu teşkil eder. Doğada bulunan maden filizleri çıkarıldıktan sonra, çeşitli yöntemlerle ergitilerek hammadde haline getirilir. Hammadde daha sonra amaçlarına göre kurulmuş küçüklü, büyüklü döküm atölye ve fabrikalarında diğer maden ve alaşımlarla karıştırılarak ergitilir. Ergitilmiş bu alaşım çeşitli makineler ve yedek parçaların dökümünde kullanılır. Endüstrisi gelişmiş ve güçlenmiş ülkelerin sanayisi incelendiğinde döküm endüstrisinin gelişmiş olduğu görülür. Dökümcülükte her bir bölüm ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Bu alanda eğitim gören öğrenciler; kum hazırlama, kalıp yapma, maça yapımı, ergitme ocaklarını çalıştırma bakım ve onarımını yapma, maden ergitimi ve dökümü, dökülen işleri temizleme, kalite kontrol ve laboratuar işlemleri ile ilgili yeterlilikleri kazanmaktadır. Bu alanda eğitim gören öğrenciler;kendi iş yerlerini açabildikleri gibi döküm endüstrisini ilgilendiren dallarda geniş istihdam imkanına sahiptirler. 

Metalurji Teknolojisi Alanı, Dalları 

Döküm Dalı,

İzabe Dalı ,

 

Döküm Dalı

Tanımı: Dökümcünün sahip olduğu, kalıp, maça yapımı, kalite kontrol, metal ergitme ve dökümü yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 

Amacı: Metalürji Teknolojisi alanında dökümcülük mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

İzabe Dalı

Tanımı: İzabecinin sahip olduğu, kalıp maça yapımı, metal ergitme ve dökümü, kok üretimi, ham demir üretimi, çelik üretimi, kalite kontrol ve ısıl işlem yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 

Amacı: Metalürji Teknolojisi alanında izabecilik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanlarıYetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.03.2016 - Güncelleme: 04.08.2022 19:05 - Görüntülenme: 2819
  Beğen | 2  kişi beğendi