T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu alan; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metalleri değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlemlerinin yapıldığı alandır. 10. sınıf sonunda alan içinde dal seçimi yapılır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

  • Kaynakçılık

  • Isıl İşlemciliği

  • Çelik Konstrüksiyon (Yapılandırmacılığı)

  • Metal Doğramacılığı

Kaynakçılık

Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, tig, mig-mag ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen nitelikli kişiler yetiştirir.

Isıl İşlemciliği

Çeşitli makine ve iş parçalarının elde ve sıcak iş kalıplarında şekillendirilmesini yaparak işlem görmüş veya işlem görecek makine parçalarına farklı özellikler kazandırmak amacıyla kontrollü olarak çeşitli ısıl işlem yöntemlerini (sertleştirme, yumuşatma vb.) uygulayan ve malzeme muayene, sertlik ölçme yöntemlerini bilen ve uygulayan nitelikli kişiler yetiştirir.

Çelik Konstrüksiyon (Yapılandırmacılığı)

Metallerin talaş kaldırma yöntemlerinden daha çok eğme-bükme, kesme, delme ile şekillendirerek, birbirleri ile çeşitli yöntemlerle birleştirebilen, çelik eşya,mobilya, basit kaldırma ve taşıma araçları, çeşitli su depoları, güneş enerjili kolektörleri, merdivenler ve parmaklıklar, çelik çatı sistemlerini vb uygulamaları, sacdan boru işlerini, toz altı kaynak teknikleri uygulayabilen, mesleği ile ilgili CNC, NC tezgahlarında çalışabilen nitelikli kişiler yetiştirir.  

Metal Doğramacılığı

Metallerin talaş kaldırma yöntemlerinden daha çok eğme-bükme, kesme, delme ile şekillendirerek, birbirleri ile çeşitli yöntemlerle birleştirebilen, çelik eşya, mobilya, Çelikten ve alüminyum gereçlerden metal doğramaları yaparak montajını yapabilen niteliklii kişiler yetişir.    

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.03.2016 - Güncelleme: 04.08.2022 18:52 - Görüntülenme: 2987
  Beğen | 5  kişi beğendi