T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MATBAA TEKNOLOJİSİ












MATBAA TEKNOLOJİSİ

Bilginin gelecek kuşaklara aktarılması, çoğaltılması, yayılması matbaacılığın bulunması ile olmuştur. Kitaplar, dergiler, gazeteler, broşürler, afişler, ambalajlar matbaacılık alanının ürettiği ürünlerdir.

Bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanındaki hızlı gelişim matbaacılık sektörünü de olumlu yönde etkilemiştir. Matbaacılık alanında bilgisayarı ve otomatik matbaa makinelerini kullanmasını bilen nitelikli iş gücüne gereksinim her geçen gün artmaktadır. Matbaalar, baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası bölümlerinden oluşmaktadır.Bilgisayar ve iletişim teknolojileri bu bölümlerin hepsinde çok yoğun olarak kullanılmaktadır. İnsanların kültürel ihtiyacı olan kitap, dergi, gazete vb. basılı ürünlerin oluşturulması ile imalat ve üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu ambalajların üretilmesi ve baskısının yapılması matbaacılığın çalışma alanlarıdır. Ülkemizde kamuya ve özel sektöre ait birçok matbaa işletmesi bulunmaktadır.

 

Matbaa Teknolojisi Alanı, Dalları 


Baskı öncesi operatörlüğü,

Ofset baskı operatörlüğü,

Flekso baskı operatörlüğü,

Tifdruk baskı operatörlüğü,

Serigrafi ve tampon baskı operatörlüğü,

Baskı sonrası operatörlüğüdür

 

BASKI ÖNCESİ: Baskı öncesi operatörünün yapması gereken orijinalleri tarama, montaj, bilgisayardan film veya kalıp çıkışlarını alma ve baskıya hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar orijinalleri tarama, montaj, bilgisayardan film veya kalıp çıkışlarını alma ve baskıya hazır hâle getirme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler olarak mezun olurlar. 

 

 

OFSET BASKI: Ofset baskı operatörünün yapması gereken baskı kalıplarını makineye bağlama, baskı yapma, baskı sürecini kontrol etme, makinenin periyodik bakımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar ofset baskı için hazırlanmış baskı kalıplarını makineye bağlayan, baskı ile ilgili ayarları ve baskı çıkış ayarlarını yapan, baskı sürecini kontrol eden, baskı bitiminde makinenin periyodik temizlik ve bakımını yapan, malzeme ve makine bilgisine sahip, ofset baskı araç gereç ve ekipmanlarını kullanma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler olarak mezun olurlar. 

 

 

FLEKSO BASKI: Flekso baskı operatörünün yapması gereken kalıpları makineye bağlama, baskı yapma, baskı sürecini kontrol etme, makinenin periyodik bakımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar flekso baskı için hazırlanmış baskı kalıplarını makineye bağlayan, baskı ile ilgili ayarları ve baskı çıkış ayarlarını yapan, baskı sürecini kontrol eden, baskı bitiminde makinenin periyodik temizlik ve bakımını yapan, malzeme ve makine bilgisine sahip, flekso baskı araç gereç ve ekipmanlarını kullanma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler olarak mezun olurlar. 

 

 

TİFDRUK BASKI: Tifdruk baskı operatörünün yapması gereken kalıp silindirlerini makineye bağlama, baskı ayarlarını yapma, baskı sürecini kontrol etme, makinenin periyodik bakımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar hazırlanmış kalıp silindirlerini makineye bağlayan, baskı ile ilgili ayarlarını ve baskı çıkış ayarlarını yapan, baskı sürecini kontrol eden, baskı bitiminde makinenin periyodik temizlik ve bakımını yapan malzeme ve makine bilgisine sahip, tifdruk araç gereç ve ekipmanlarını kullanma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler olarak mezun olurlar. 

 

 

SERİGRAFİ VE TAMPON BASKI: Serigrafi ve tampon baskı operatörünün yapması gereken farklı malzeme yüzeylerine baskı yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar farklı malzeme yüzeylerine serigra? ve tampon baskı tekniği ile baskı yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler olarak mezun olurlar. 

 

 

BASKI SONRASI: Baskı sonrası operatörünün yapması gereken ciltleme harman tel dikiş, iplik dikiş, kırma, katlama kapak takma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar ciltlemesi yapılacak her türlü işlerin, ciltlemeyle ilgili hazırlıklarını ve ciltleme işlemlerini, özel kesim gerektiren işleri ve ambalaj üretimini uygun makine ve ekipman kullanarak yapma bilgi, becerisine sahip nitelikli kişiler olarak mezun olurlar. 

 

Matbaa alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 

Resmî ve özel matbaalarda, 

Grafik ajanslarında, 

Ctp atölyelerinde, 

Ctf atölyelerinde, 

Cilt atölyelerinde, 

Bilgisayar dizgi atölyelerinde, 

Serigrafi atölyelerinde, 

Tampon atölyelerinde, 

Tifdruk matbaalarında, 

Flekso matbaalarında vb. yerlerde çalışabilirler. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.03.2016 - Güncelleme: 04.08.2022 19:00 - Görüntülenme: 2873
  Beğen | 0  kişi beğendi