T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

Televizyondan bilgisayara, telefondan elektrik süpürgesine günlük yaşamın vazgeçilmez parçaları haline gelmiş birçok eşya bu alanda yer alır.Elektrik Elektronik alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren temel sanayi durumundadır.10. sınıf sonunda alan içinde dal seçimi yapılır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

  • Bobinajcılık

  • Büro Makineleri Teknik servisi

  • Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi

  • Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

  • Elektromekanik Taşıyıcılar

  • Endüstriyel Bakım Onarım

  • Görüntü ve Ses Sistemleri

  • Güvenlik Sistemleri

  • Haberleşme Sistemleri

  • Otomasyon Sistemleri

  • Yüksek Gerilim Sistemleri

  • Asansör Sistemleri

 

Bobinajcılık

Bobinajcı, çeşitli doğru akım ve alternatif akım (DA ve AA) elektrik motorları, transformatörler vb. özel elektrik makinelerinin arıza tespiti, sarım, bakım, onarım, montaj ve testlerini kendi başına, belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Büro Makineleri Teknik servisi

Büro makineleri teknik servis elemanı, fotokopi, priport, faks makineleri, nokta vuruşlu yazıcı, yazar kasa, lazer yazıcı, mürekkep püskürtmeli yazıcı, para sayma vb. cihazların her türlü elektrik, elektronik ve mekanik arızalarını tespit etme ve onarma ile ilgili işleri kendi başına, belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi

Ev ve iş yerlerinde soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik, kişisel bakım cihazlarının bakım/onarım ve montajı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Elektromekanik Taşıyıcılar

Elektrik-elektronik alanında; Her tür elektromekanik taşıyıcıların emniyetli ve sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayacak, bakım ve onarım işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Endüstriyel Bakım Onarım

Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Görüntü ve Ses Sistemleri

Işık ve seslendirme sistemlerinin montaj bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, radyo, CRT televizyon, LCD televizyon, plazma televizyon, projeksiyon televizyon, video, müzik seti, ev sinema sistemleri, VCD-DVD player, kamera arıza ve bakımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Güvenlik Sistemleri

Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Haberleşme Sistemleri

Haberleşme teknik elemanı, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde mobil iletişim cihazlarının kontrol bakım ve onarımını, uydu ve TV anten sistemlerinin tesisini, binalarda ve yerel dağıtım şebekesinde haberleşme tesisatını projeye uygun olarak döşeme, tesisatın ve cihazların montaj, bakım ve onarımını yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Otomasyon Sistemleri

Elektrik-elektronik alanında, otomatik kumanda, hidrolik - pnömatik, PLC, servo motor, robot kolları, mikro denetleyici ve SCADA sistemleriyle ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Yüksek Gerilim Sistemleri

Elektrik-elektronik alanında yüksek gerilim tesislerinin, iletim, dağıtım ve koruma sistemlerinin kurulumu bakım onarımı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.01.2016 - Güncelleme: 04.08.2022 18:44 - Görüntülenme: 5185
  Beğen | 3  kişi beğendi